Årets tema är skog och klimat, med ambitionen att lyfta många aktuella frågor som återvätning, naturnära skogsbruk, kolsänkor, EU och skogen, solcellsparker och vindkraft, framtidsspaningar om det framtida skogsbruket, skydd av och prioriteringar av skogliga värden i Blekinge med mera. Det blir i vanlig ordning också tid för mingel och nätverkande och för första gången kommer Naturskyddsföreningen i Blekinges klimatpris att delas ut. Några av de föreläsare vi välkomnar är:
Markku Rummukainen
Lunds Universitet, ledamot i Europeiska miljöbyråns vetenskapliga råd.
Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Lunds universitet. Han har medverkat bland annat i Klimatpolitiska rådet, IPCC och FN:s klimatförhandlingar. Han kommer att berätta om kunskapsläget idag om skogens klimatnytta
Antoine Baudoin
Sakkunnig på Naturskyddsföreningen
Antoine Baudoin är sakkunnig på rikskansliet och berättar Naturskyddsföreningens nya positionspapper om solenergi. Han presenterar hur solkraft kan byggas ut på ett hållbart sätt, framför allt genom rätt lokalisering.
Maria Persdotter Isaksson
Näringspolitisk specialist – Södra
Maria kommer att föreläsa om framtida utmaningar för dagens skogsbruk.
Åsa Johansson
Skogsstyrelsen Blekinge
Åsa berättar tillsammans med Johannes mer om Skogsstyrelsen och Återvätning.
Göran Enander
Svenska Kyrkans utredare av Hållbart skogsbruk.
Göran Enander, f.d. landshövding i Uppsala, är utsedd till att leda utredningen av Svenska kyrkans skogsförvaltning. Han uppdaterar oss om det senaste i utredningen av Hållbart skogsbruk
Leif Törnqvist
Naturskyddsföreningen i Blekinge
Leif ger oss en lägesrapport om den Regionala Skogsstrategin för Blekinge.
Magnus Nilsson
Magnus Nilsson Produktion
Magnus berättar mer om EU och skogen.
Per Jiborn
Skogsansvarig, Naturskyddsföreningen, Kalmar.
Per Jiborn engagerade sig i Fältbiologerna i unga år. I vuxen ålder har han arbetat många år med både ekologisk bomull från Peru och utvecklingen av natur- och ekoturism här hemma i Sverige. Per Jiborn föreläser om Södra Sveriges skogar, med flest rödlistade arter men minst skydd i landet.
Mirjam Lööf Druk
Programme Coordinator - Forest, WWF
Mirjam berättar om Världsnaturfonden WWF:s arbete med omställning av brukande i Tiveden, Vätterbranterna, Uppland och Nynäshamn. Praktiska exempel på hur man kan få ekonomi och biologisk mångfald att gå hand i hand.
Felix Havermark
Projektkoordinator - Naturskyddsföreningen
Felix berättar mer om projektet Världens längsta blomsteräng, där vägkanter till cykelbanor och bilvägar ska bli till paradis för biologisk mångfald. Tillsammans bildar Sveriges vägkanter en 600000 kilometer lång sträcka. Målet är att minst 1000 kilometer av dem ska bli blomrika.
Johannes Holswilder
Skogsstyrelsen Blekinge
Johannes berättar tillsammans med Åsa mer om Skogsstyrelsen och Återvätning.
Tamara Gabay
Skogsnätverket Skåne-Blekinge., Naturskyddsföreningen.
Vill du veta mer om hur du kan engagera dig i skogsfrågor? Tamara från Skogsnätverket berättar mer om vad du kan göra.
Ulrika Widgren
Natura 2000-samordnare, Länstyrelsen.
Ulrika berättar om nya strategin för formellt skydd av skog samt om nytt arbetssätt och naturmiljöer där Blekinge har särskilt ansvar.
Magnus Billqvist
Verksamhetskoordinator, Naturskyddsföreningen
Magnus är en av de ansvariga för konferensen. Han leder också lördagskvällens traditionella quiz om biologisk mångfald och hoppar vid behov in med en föreläsning om hur våra myrar förändras och hur arterna knutna till dem påverkas.
Informatorn om fler föreläsare kommer inom kort.